Alternatívne stravovanie

Alternatíva- čo to je?

21.06.2009 21:50
Pod alternatívnymi spôsobmi stravovania rozumieme rôznu skladbu jedálnych lístkov, ktorá sa nejakým spôsobom odlišuje od odporúčanej výživovej pyramídy. Zástancovia niektorých alternatívnych smerov vo výžive nepovažujú vedecky podložené zásady správnej výživy za optimálne pre zdravie. Mnohé...

Vegetariánstvo

21.06.2009 21:52
Je orientácia stravovania na rastlinnú potravu. Výraz vegetarián je odvodený od slova  „vegetus“ - čulý, živý, svieži. Ako prvý tento termín začala používať v roku 1847 Vegetariánska spoločnosť (Vegetarian society) v Anglicku, ktorá propagovala priaznivé účinky tohto životného...

Riziká vegetariánstva

21.06.2009 21:54
Zdravotné riziká vegetariánstva závisia od toho, do akej miery sa typ vegetariánstva zhoduje s odporúčaniami správnej výživy. A samozrejme, aký výber potravín sa používa na prípravu jedál a ako sú vegetariáni orientovaní v potrebe živín a zdrojoch ochranných...

Vegetariánstvo a chronické ochorenia

21.06.2009 21:55
Kardiovaskulárne ochorenia             KVCH je súhrnné označenie pre ochorenia koronárnych, mozgových a periférnych tepien, ischemickej choroby srdca, anginy pectoris, infarktu myokardu, akútnej cievnej mozgovej príhody. Vplyv...

Makrobiotika

21.06.2009 21:58
  Makrobiotici sa často sa zaraďujú medzi vegetariánov. Názov je odvodený z gréckeho slova: „makros“- veľký a „bios“- život. Hippokratés tak nazval životný štýl prinášajúci dobré zdravie a dlhovekosť. Za svoje dnešné rozšírenie vďačí makrobiotika propagátorskej práci Japonca...

Stredozemná strava

21.06.2009 21:59
              V prímorských oblastiach Európy popri Stredozemnom mori prevláda stravovanie, vďaka ktorému sa populácia žijúca v tomto regióne dožíva vyššieho veku v lepšom zdraví. Ide o lokality južného Talianska,...

Výživa podľa krvných skupín

21.06.2009 22:00
V poslednej dobe sa na Slovensku  teší veľkej popularite kniha Dr. Petra J. D´Adama a Catherine Whitney- Výživa a krvné skupiny (California Fitness- Bohemia, 1998), s podtitulom- individuálne riešenie diéty k uchovaniu zdravia, pre dlhovekosť a dosiahnutie...

Delená strava

21.06.2009 22:02
Vo svojej originálnej teórii dr. Hay tvrdí, že sa poruší zákon trávenia, ak sa počas jedla kombinujú sacharidy a bielkoviny. Zdôvodňuje to tým, že trávenie bielkovín vyžaduje veľmi kyslé prostredie a trávenie sacharidov prostredie zásadité. Pri súčasnej konzumácii sacharidov...

resumé- alternatíva

21.06.2009 22:03
Správna výživa je základným predpokladom zdravého vývoja človeka. Súčasne je základnou podmienkou prevencie a liečby chronických ochorení, ktoré postihujú veľké skupiny obyvateľstva. Obyvatelia Európskej únie sa vyznačujú čoraz menšou fyzickou aktivitou, majú nadmerný energetický príjem,...
Všetky články

Základné zložky výživy

Ktoré zložky sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu?

21.06.2009 22:07
Na výstavbu a správnu činnosť organizmu sú nevyhnutné živiny. Tie výživové faktory, ktoré si organizmus nedokáže sám syntetizovať sa nazývajú esenciálne. Esenciálnych látok je asi 50. Žiadna potravina ich neobsahuje všetky, preto je dôležitá pestrosť stravy. Rovnako dôležité sú však aj...

Bielkoviny

21.06.2009 22:09
Tvoria základ stavby organizmu. Predstavujú najdôležitejšiu zložku svalov, krvi, pokožky a všetkých vnútorných orgánov. Sú súčasťou mnohých hormónov, sú významné aj pre obranyschopnosť organizmu. 17% nášho tela je tvorených bielkovinami. Neukladajú sa vo forme zásob. Je nevyhnutne ich...

Tuky

21.06.2009 22:10
Tuky sú prirodzenou a významnou zložkou potravy. Vo výžive majú nezastupiteľnú úlohu. V porovnaní s bielkovinami a sacharidmi je ich energetická hodnota viac ako dvojnásobná. Mali by pokrývať približne 30% celkového denného príjmu energie, čo zodpovedá asi 60-80 g...

Sacharidy

21.06.2009 22:12
Sú hlavným zdrojom energie pre všetky funkcie ľudského tela. Ich dostatočný príjem šetrí rezervy telesných proteínov a tukov. Sacharidy majú mnohé funkcie. Zúčastňujú sa na tvorbe mukopolysacharidov a protilátok. Majú špecifický účinok pri zrážaní krvi (heparín) a antiketogénny...

Vitamíny

21.06.2009 22:13
Zaraďujeme ich medzi ochranné živiny. Neposkytujú organizmu stavebný materiál, nie sú zdrojom energie, sú pre život nevyhnutné. Sú esenciálne, organizmus si ich nevie syntetizovať, prípadne sa tvoria v nedostatočných množstvách a preto musia byť súčasťou prijímanej potravy (Béder,...

Minerálne látky

21.06.2009 22:14
Označujú sa ako ochranné živiny. Získavajú sa z potravín a nápojov. Pre organizmus je nevyhnutných asi 20 minerálnych látok. Zapájajú sa do metabolických procesov.  Zúčastňujú sa na výstavbe tkanív, sú súčasťou mnohých zlúčenín, funkčných molekúl a enzýmov, pomáhajú udržať...

Voda

21.06.2009 22:15
Voda zabezpečuje v organizme človeka niekoľko funkcií. Zaisťuje látkovú výmenu. Pomáha vyplavovať škodlivé látky. Napomáha správnej funkcii obličiek a iných orgánov. Jej priemerná spotreba ja asi 35g na 1kg hmotnosti. Nášmu organizmu by sme mali dodávať denne kvalitnú, dostatočne...

Správna výživa- čo to znamená?

Zásady správnej výživy

21.06.2009 22:17
Výživa predstavuje súbor biochemických a fyziologických pochodov látok, ktoré organizmus prijíma a využíva z vonkajšieho prostredia nevyhnutné k životu. Biologicky hodnotná výživa by mala pokrývať fyziologické potreby človeka, úmerne k jeho potrebám vzhľadom...

Nesprávna výživa- čím sa vyznačuje?

Dôsledky nesprávnej výživy

21.06.2009 22:21
Malnutrícia je definovaná ako globálne alebo parciálne zhoršenie stavu výživy o viac ako 10-15% pod normálne hodnoty BMI. Bielkovinová malnutrícia je spojená s poklesom koncentrácie albumínu a bielkovín v plazme a zhoršenými parametrami bunkovej imunity. Malnutríciu...

Stravujete sa podobne?

21.06.2009 22:20
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie na zdravotnom stave obyvateľov sa podieľa zdravotníctvo 10%, genetické faktory asi 20%, životné a pracovné podmienky 20% a životný štýl až 50%. Pojem nesprávna výživa zahŕňa nevhodný výber stravy, skladbu stravy, ale súčasne aj nesprávny režim...

Výživový stav v Slovenskej republike

Ako sa stravujeme?

21.06.2009 22:23
Situáciu na Slovensku charakterizuje nadmerný energetický príjem, prevláda vysoký podiel tukov, presahuje OVD až o 40%. Ďalším charakteristickým znakom je deficit antioxidantov, minerálnych látok a stopových prvkov. Slováci konzumujú v nadmerných množstvách živočíšne bielkoviny...