Viete ktorá investícia je najvýnosnejšia?

23.02.2010 20:54

V dnešnom chaotickom svete má každý priority postavené inak. Niekto študuje dve vysoké školy súčasne, buduje kariéru, zhodnocuje majetok, ďalšieho prioritou sú deti. Niekto sa teší, ak môže ráno vstať a ísť do práce, ak je predpoklad stabilného príjmu. Zoradenie hodnôt a ich dôležitosti závisí od veku, od pohlavia a často aj od vzdelania, od sociálneho statusu. Či ale dosiahneme úspech a budeme si môcť vychutnať výsledok nášho snaženia naplno vo veľkej miere závisí od stavu nášho zdravia.

Zdravie obyvateľov podľa Svetovej zdravotníckej organizácie ovplyvňuje úroveň zdravotníctva iba 10- 15%, genetická výbava 10- 15%, prostredie v ktorom žijeme 20- 25% a spôsob života 50- 60%. Práve spôsob života do veľkej miery určuje, ako a aké kvalitné bude naše zdravie v budúcnosti.

Investícia do zdravia je investícia, ktorá Vám zabezpečí najväčšie zisky v budúcnosti. Zdravie rozhoduje o tom, či sa môžeme plne venovať štúdiu, kariére alebo rodine.

Investícia do zdravého spôsobu života bude výnosná aj z dôvodu ušetrených nákladov a prostriedkov, ktoré nebude treba vynaložiť na liečbu najčastejších chronických ochorení.

V niektorých veciach si však treba urobiť jasno. Zamestnávatelia, ktorí si uvedomujú dôležitosť zdravia svojich zamestnancov, často investujú nemalé finančné prostriedky do lekárskych preventívnych prehliadok. V konečnom dôsledku je táto investícia ale iba prvým krokom, ktorý si vyžaduje krok ďalší.

Zamestnanec po takto absolvovanej lekárskej prehliadke má dobrý pocit, lekárske vyšetrenie a všetky pomocné vyšetrenia potvrdili dobrý stav zdravia. Núka sa dobrý pocit, že všetko, čo sme mohli urobiť pre svoje zdravie bolo vykonané. Spôsob života sa nemení, vzniká dojem, že všetky naše životné návyky, dokonca aj tie, ktoré nie sú zdravé sú v poriadku. Ďalším krokom na udržanie kvalitného zdravia do vysokého veku by malo byť ozdravenie životného štýlu, vyhýbanie sa rizikovým faktorom chronických chorôb. Ako sa však zorientovať v množstve veľakrát zavádzajúcich informácií? Na každom kroku a z každého kúta na nás pozerajú rôzne spoločnosti, ktoré sa nás snažia presvedčiť, že práve ich preparát nám zaručí zdravie. Veľakrát ale ide len o veľmi výhodný a lukratívny biznis. Svoje zdravie máme vo vlastných rukách, veľakrát stačí pár malých zmien v životnom štýle, zbaviť sa zlých a nesprávnych návykov, naučiť sa zručnosti pri výbere jedál, zvýšiť pohybovú aktivitu, naučiť sa správne relaxovať.

My Vám pomôžeme zorientovať sa v spleti informácii  prednáškovou činnosťou, individuálnym poradenstvom, prípadne prípravou brožúrok či letákov. Preto ak chcete naozaj urobiť pre svoje zdravie viac, ak chcete urobiť viac pre zdravie Vašich zamestnancov, neváhajte nás kontaktovať.

Mgr. Dana Kosáková

 

Späť