Ako sa stravujeme?

21.06.2009 22:23

Situáciu na Slovensku charakterizuje nadmerný energetický príjem, prevláda vysoký podiel tukov, presahuje OVD až o 40%. Ďalším charakteristickým znakom je deficit antioxidantov, minerálnych látok a stopových prvkov. Slováci konzumujú v nadmerných množstvách živočíšne bielkoviny a potraviny s vysokým GI. Ako dôsledok tohto stavu je progredovanie aterosklerózy a s ňou súvisiaci rozvoj chronických ochorení.   

Nedostatočný je príjem mlieka a mliečnych výrobkov, ovocia, zeleniny. Príjem kuchynskej soli tvorí dvojnásobok OVD, čo môže negatívne ovplyvňovať tlak krvi a tým následný rozvoj kardiovaskulárnych ochorení.  Spotreba mäsa v SR nie je vyššia ako v krajinách EÚ. Znížený dopyt hovädzieho mäsa ovplyvnil nárast jeho ceny. Spotreba hydinového mäsa má vzrastajúci trend, ale konzumácia rýb je neuspokojivá (ochranný faktor n-3 MK). Súčasná spotreba mlieka vykazuje klesajúci trend.

            Prieskum zdravotného uvedomenia  a správania obyvateľov SR (NPPZ 2006) ukázal, že v porovnaní s európskymi štátmi sa ani jedna veková skupina obyvateľov nepribližuje k optimálnej spotrebe rýb. Pravdepodobne táto skutočnosť je ovplyvnená nárastom cien na jednej strane a nedostatočnou edukáciou o význame n-3 MK na strane druhej.

            Konzumácia hydiny bola vo všetkých vekových kategóriách dostatočná.  Nadmerná je spotreba bravčového mäsa. Denne alebo 1-2 krát týždenne konzumuje hydinu 72%  z vekovej skupiny 15-24 ročných, 80% 25- 64 ročných. Nikdy nekonzumuje hydinu 2-4% respondentov. Surovú zeleninu konzumuje 1-2 krát týždenne 37- 46% respondentov všetkých vekových kategórií,  čo sa pri zásadách zdravej výživy  javí ako nedostatočné. Čerstvé ovocie denne konzumujú najmä mladšie vekové skupiny. Strukoviny konzumujú respondenti v nedostatočnej miere. Konzumácia s vekom však mierne narastá. Cestovinám dáva prednosť pred zemiakmi denne 68-73 % respondentov. Neprimeraná je spotreba sladkých a sladených nápojov najmä u mladších vekových kategórií, čo môže mať súvis  aj s nárastom obezity. Z výsledkov sledovania nadhmotnosti a obezity  u vekovej kategórie 7-18 ročných (ÚVZ SR, 2001) je výskyt nadhmotnosti u skupiny 7-8 ročných chlapcov 11%, obezita tvorí 7,2%. S narastajúcim vekom  percento nadhmotnosti stúpa až do veku 11- 12 rokov, potom opäť klesá.

            Z celkovej sledovanej vzorky nadhmotnosť malo 12,5%, obéznych bolo 7,8 % chlapcov. Zo sledovania vyplynulo, že u chlapcov je významne vyšší výskyt obezity a nadhmotnosti ako u dievčat. Podľa výsledkov prieskumu programu CINDI (v modelovom okrese Banská Bystrica,  populácia dospelých osôb 25-64 ročných, v rokoch 1993 až 2003) prevalencia obezity vykázala mierny pokles, prevalencia  nadhmotnosti však narastá.

Vláda SR dňa 17.12.2008 schválila návrh aktualizovaného Programu ozdravenia výživy obyvateľov Slovenskej republiky. Jeho ciele sú:

-         znížiť u obyvateľov príjem nasýtených MK, transmastných MK a energetický príjem jednoduchých cukrov

-          zvýšiť príjem antioxidantov ( vitamín C a E), minerálov a stopových prvkov, polysacharidov a vlákniny a nenasýtených MK n-3 a n-6

-         zvýšiť spotrebu celozrnných cereálií, nelúpanej ryže a zemiakov, ovocia a zeleniny (čerstvej a miestnej). Uprednostniť spotrebu hydinového mäsa, rýb, mäsa s nízkym obsahom tuku a strukoviny, zvýšiť spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov, obmedziť spotrebu rafinovaného cukru, sladených nápojov a sladkostí, kuchynskej soli a alkoholu.

-         uprednostniť pestrú stravu, potraviny rastlinného pôvodu. Stravu rozdeliť do 4-5 menších porcií. Pri príprave jedla uprednostniť varenie, dusenie a pečenie, prípadne prípravu na pare. Dodržiavať správny pitný režim, pričom sa doporučuje uprednostniť pitnú a pramenitú vodu. Minerálne vody sa doporučuje striedať.

 

 

 

Späť