Výživa a zdravie- pohánka

30.08.2010 10:42

 

V dnešnej dobe, keď chronické ochorenia postihujú čoraz viac ľudí opäť hľadáme spôsoby liečby v prírode. O tom, že naše stravovacie návyky majú výrazný vplyv na náš zdravotný stav, niet pochýb, a preto skvalitnenie jedálneho lístka je jedným z dôležitých krokov, ako si udržať zdravie a predchádzať rôznym ochoreniam. Ak teda chcete urobiť niečo pre svoje zdravie a skvalitniť svoje stravovanie, skúste zaradiť do vášho jedálnička aj  jedlá z pohánky. Pomôžete tým nielen vašim cievam. Napriek svojej zdanlivej odolnosti neznáša pohánka chemikálie a dá sa výnosne pestovať iba na nekontaminovaných pôdach.

Pôvod

Pohánka siata je stará kultúrna plodina. Pochádza z oblasti strednej Ázie, odkiaľ sa rozšírila do Japonska, Európy i do Severnej Ameriky. Na území dnešnej Českej a Slovenskej republiky sa pestovala už v 12 storočí. Pohánka bola v mnohých regiónoch veľmi obľúbená a tvorila súčasť každodennej stravy obyvateľov. Postupne však jej význam klesal. V súčasnosti je pohánka hitom zdravej výživy. V Nemecku a Rakúsku ju zaraďujú medzi liečivé rastliny. V Japonsku sa pripravujú extrakty zo sušených pohánkových rastlín, ktoré sa ďalej používajú ako zdroj minerálnych látok k obohacovaniu ďalších potravín.

 

Pohánka ako liek- obsah účinných látok

Z minerálnych látok sa v pohánke nachádza mangán, zinok, selén a meď, z vitamínov B1 a B2, niacín, vitamín E a C. Obsah škrobu v pohánke se pohybuje 55 – 70 % v sušine semien a je tak kvantitatívne najdôležitejším sacharidom. Obsahuje nenasýtené mastné kyseliny - kyselinu linolovú (37 – 48 %), a  kyselinu linoleovú (1,9 – 2,8 %), ktoré sa  podieľajú na znižovaní hladiny krvného cholesterolu a v prevencii aterosklerózy. Pohánka obsahuje aminokyselinu lysín, ktorá je účinná v prevenci aktivizácie herpetických vírov (pôvodcovia oparov) a jej obsah je pri porovnaní s ostatnými obilninami 3 – 4 x násobne vyšší. Je cenným zdrojom bielkovín pre osoby citlivé na lepok. Pohánka a jej produkty obsahujú 3,4 – 5,2 % celkovej vlákniny, pričom 20 – 30 % je rozpustnej.

Pohánka je najlepším prírodným zdrojom rutínu, ktorý patrí do skupiny bioflavonoidov, rastlinných antioxidantov, ktoré pôsobia spoločne s vitamínom C blahodárne na obranyschopnosť organizmu, na posilnenie stien a pružnosť krvných vlásočníc a v prevencii srdcových chorôb. Rutín je dôležitý antioxidant, má protizápalové, antimutagénne a antikarcinogénne účinky. Pôsobí na uvoľnenie hladkého svalstva, spoločne s dalšími polyfenolmy ovlplyvňuje strávitelnosť škrobu, znižuje  cholesterol a hladinu plazmových lipidov. Zároveň spomaľuje stárnutie organizmu!

Liečivé účinky pohánky

-pomáha pri žilových ochoreniach, kŕčových žilách, hemoroidoch
-rutín v pohánke pomáha pri všetkých cievnych ochoreniach, zápaloch všetkého druhu a krvácaní z ďasien a nosa

- posilňuje väzivové tkanivá a uľavuje pri hemoroidoch
-podporuje prekrvovanie
-posilňuje nedostatočné libido a potenciu

-preventívne pôsobí proti reumatickým chorobám a artritíde
-posilňuje imunitný systém
-pôsobí na reguláciu krvného obehu

Použitie

Pohánka sa používa lúpaná, ľahko opražená a uvarená ako príloha. Robia sa z nej slané i sladké kaše. Melie sa na múku, pripravujú sa z nej cestoviny - hlavne v Japonsku - a pečú palacinky - hlavne vo Francúzsku, zvlášť v drsnom Bretónsku.


 

 

Spracovala podľa aktuálnych zdrojov z odbornej literatúry VAŠA PRACOVNÁ ZDRAVOTNÁ SLUŽBA

 

 

Mgr. Dana Kosáková

 

 

 

Späť