DNA- diétne odporúčania

Dna známa už za Hippokrata (teda stará ako ľudstvo samé)- inými slovami akútna recidivujúca artritída, je choroba, ktorá postihuje kĺby, najčastejšie kĺb palca nohy (ale i koleno, zápästie alebo lakeť), spojená s typickými nepríjemnými prejavmi- bolesťou, opuchom. Bolesť prichádza často v noci, je veľmi krutá a postihnutý nemôže zniesť ani ľahkú prikrývku. Dna sa často vyskytuje spolu s metabolickým syndrómom a patrí medzi rizikové faktory aterogenézy. Mnohé štúdie ju popisujú ako rizikový faktor ischemickej choroby srdca.  

Zvýšená hladina kyseliny močovej a znížená rozpustnosť urátov vedie k tvorbe ihlicovitých kryštálov, nazývaných aj tofy, ktoré môžu byť viditeľné i voľným okom v mieste častých záchvatov. Kyselina močová je najvýznamnejšou antioxidačnou látkou v sére a jej zvýšenie môže byť i známkou obrany organizmu proti zápalu, ktorý sprevádza metabolický syndróm.

Akútny dnový záchvat môže byť sprevádzaný horúčkou, zimnicou, zvýšeným počtom leukocytov v krvnom obraze a hyperurikémiou. Nastupuje najčastejšie po diétnej chybe alebo alkoholovom excese (vyskytovala sa často u panovníkov v stredoveku).

 

Diétna chyba môže vyvolať záchvat, ale diétna liečba má význam pri prevencii záchvatov. Keďže príčinou dny je zmena v metabolizme bielkovín, zo stravy treba vylúčiť potraviny, ktoré obsahujú väčšie množstvo purínov- zverinu, vnútornosti, mäsové vývary a extrakty, trvanlivé salámy, údené mäso, kakao, čokoládu, silný čierny čaj, zrnkovú kávu, strukoviny (hrach, šošovica), alkohol a huby. Medzi nevhodné potraviny patria aj morské ryby, rybie konzervy, slede, plesňové syry, mastné údené syry, špenát, kapusta , chren, cesnak a z korenín- ostré koreniny, horčica, sójová omáčka, vorčester.

 

Potraviny vhodné len v obmedzenom množstve: minerálky, ľahké prírodné vína, maslo, sladkovodné ryby, mäso v obmedzenom množstve, varené vajcia- podľa hladiny cholesterolu , karfiol, ryža...

 

Odporúčané potraviny: dostatočné množstvo tekutín (ovocné, zelené čaje, voda s ovocnou šťavou), rastlinné tuky, oleje, čerstvá zelenina a ovocie, šaláty, kompóty, zemiaky, cestoviny, kukurica, pohánka, tmavé pečivo, z korenín- petržlenová vňať, kôpor, pažítka rasca, majorán, tymián, oregano, šalvia.. Keďže sa odporúča znížiť celkové množstvo bielkovín, vhodné je zaradiť mlieko, nízkotučné syry, jogurty, tvaroh a zákvas.

 

Odporúčaná technologická príprava pokrmov:

Porcia mäsa (hovädzie, chudé bravčové, sladkovodné ryby) nesmie prekročiť 90 g pred kuchynskou úpravou. Vhodné je dusenie a varenie vo väčšom množstve vody- tak aby sa vyplavili puríny. Smaženie a grilovanie je nevhodné, na dochutenie použiť odporúčané bylinky. Nepoužívať mäsové vývary a extrakty, huby a dráždivé korenie.

V období záchvatov je vhodná bezmäsitá dieta. Ak trpíte obezitou, snažte sa znížiť hmotnosť. Pite dostatočné množstvo tekutín!