Zdravá výživa
Výživa predstavuje súbor biochemických a fyziologických pochodov látok, ktoré organizmus prijíma a využíva z vonkajšieho prostredia nevyhnutné k životu. Biologicky hodnotná výživa by mala pokrývať fyziologické potreby človeka, úmerne k jeho potrebám vzhľadom k veku, pohlaviu, druhu vykonávanej práce. V období detstva a dospievania musí výživa zabezpečovať nielen primerané hmotnostné a výškové prírastky, ale aj pohlavné dozrievanie a dobudovanie vnútorných systémov (Béder, 2005).
Zásady správnej výživy sú:
§ optimálny príjem energie, udržanie normálnej hmotnosti tela prostredníctvom kvalitatívnej vyváženosti stravy, ktorá zabezpečuje optimálny podiel základných živín na tvorbu energie,
§ nízky príjem tukov, majú tvoriť pod 30% energie, cholesterol v sére má byť pod 5 mmol/l, v dennej dávke tukov (0,8-1 g/kg telesnej hmotnosti) majú byť zastúpené mono n9, viac nenasýtené n6 a n3 mastné kyseliny z rastlinných olejov a morských produktov. Obmedziť treba živočíšne tuky s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín a cholesterolom.
§ optimálny príjem bielkovín, majú tvoriť 10-12% energie, pod 50% živočíšnych a nad 50% rastlinných bielkovín, denná dávka sa odporúča 0,8- 1g /kg telesnej hmotnosti,
§ príjem komplexných sacharidov, majú tvoriť 60 % energie, znížiť podiel rafinovaného cukru pod 10% energie,
§ príjem vlákniny, zvýšiť príjem rozpustnej a nerozpustnej vlákniny na 25- 35 g na deň,
§ príjem mikronutrientov, zvýšiť príjem ovocia a zeleniny, vitamínov A, C, E, beta karoténu, selénu, železa a vápnika,
§ príjem požívatín, zníženie príjmu NaCl pod 5g/deň, znížiť príjem údených a dlhodobo pečených jedál, pripravovaných dlhý čas pri vysokej teplote 170 až 180 stupňov Celzia,
§ dostatočný príjem tekutín, čo predstavuje asi 2,5 až 3 l tekutín denne. Najlepšie vo forme pramenitej vody, vylúčiť sladené nápoje,
§ príjem alkoholu znížiť pod 30g na deň,
§ frekvencia príjmu jedál má byť rozdelená na 3-5-krát za deň, samozrejme fyzická aktivita (Béder, 2005).
Správna výživa musí zároveň spĺňať požiadavky prevencie chronických ochorení, u ktorých bol potvrdený vplyv nesprávneho spôsobu výživy (Béder, 2005).