Viete aký je rozdiel medzi probiotikami, prebiotikami a čo sú to synbiotiká?

26.06.2009 17:34

 

Tráviaci trakt so svojou mikroflórou predstavuje najkomplexnejší ekosystém v prírode. Jeho úlohu v prevencii a liečbe ochorení si ľudia uvedomovali  od stredoveku. Mikroflóru tráviaceho traktu tvorí asi 500 druhov mikroorganizmov, kde interakcie prebiehajú medzi mikroorganizmami navzájom, ale aj medzi mikroorganizmami a hostiteľským organizmom. Narušenie normálnej mikroflóry môže mať za následok zlyhanie kontrolných mechanizmov a tým môže prísť k premnoženiu mikroorganizmov, ktoré sú za normálnych podmienok v menšine (napr. kandidy, pseudomonády, klostrídie, stafylokoky a iné).

Probiotiká- živé mikroorganizmy, ktoré po podaní v adekvátnom množstve majú prospešný vplyv na zdravie hostiteľa. Pozitívne pôsobia na imunitný systém, znižujú riziko infekcie bežnými patogénmi, znižujú riziko vzniku určitých nádorov, znižujú účinok karcinogénov, zmierňujú alergiu na potraviny, pozitívne pôsobia na zdravie uro-genitálneho traktu. Obnovujú narušenú mikroflóru po antibiotickej liečbe. Môžu mať vplyv na nižší výskyt obličkových a močových kameňov (zlepšujú metabolizmus oxalátov). Majú schopnosť vytlačiť patogény z mikroflóry tráviaceho traktu (podávanie probiotických kmeňov Lactobacillus rhamnosusLactobacillus acidophilus myšiam spôsobil značný pokles počtu zvierat infikovaných  baktériou Helicobacter pylori o 50%).

Prebiotiká- sú nestráviteľné zložky potravy, ktoré majú prospešný účinok na hostiteľa. Stimulujú rast a aktivitu  určitých baktérií v hrubom čreve. Nachádzajú sa v cesnaku, cibuli, špargli, banánoch, paradajkách, artičokoch, v póre, v pšenici , v sóje a pod. Medzi prebiotiká zaraďujeme aj vlákninu.

Synbiotiká- predstavujú zmes probiotík a prebiotík, synergicky pôsobia pozitívne na zdravie hostiteľa. Zvyšujú odolnosť voči infekciám, antibakteriálnu aktivitu a zlepšujú imunitnú odpoveď.

 

V poslednom období neustále pribúdajú poznatky, ktoré potvrdzujú prospešný vplyv probiotík a prebiotík na zdravie jedinca. Používajú sa ako prevencia či podporná liečba pri napr. hnačkových ochoreniach, laktózovej intolerancii, zápalových črevných ochoreniach, Crohnovej chorobe, Ulceróznej kolitíde, infekciách Helicobacter pylori, kolorektálnom karcinóme a pod. Ich využitie v budúcnosti však bude pravdepodobne ďaleko širšie.

Späť