Tak toto ma dostalo :)

02.12.2009 22:08

V Bratislave vzniklo nové štúdio Filmwalker https://www.filmwalker.eu/. Je určené pre všetkých, ktorí chcú urobiť niečo nenásilnou formou pre svoje zdravie. Filozofia je založená na spojení kultúrneho zážitku s pohybom. K dispozícii je chodecký trenažér alebo strečovací trenažér, pričom záťaž sa dá nadstaviť, čo znamená, že je vhodný tak pre začiatočníkov ako aj fyzicky aktívnych. A navyše, už v dávnej antike vedeli, že telo a duša má byť v rovnováhe, a že to platí, potvrdzuje ich kultúra a posolstvo. Aj pri „filmwalkingu“ dostane svoju potravu duša v podobe kvalitného filmu a telo dostane tiež to, čo potrebuje. Navyše takéto odreagovanie od každodenných čoraz vyšších nárokov, ktoré sú na nás kladené, je lepšie ako posedenie u psychoterapeuta.

V každom prípade pravidelným pohybom, správnym zložením stravy, odbúraním psychického stresu a odpočinkom získame benefity v podobe zníženia rizikových faktorov zdravia, ktoré sú príčinou chronických ohorení (kardiovaskulárne, diabetes mellitus, metabolický syndróm, onkologické ochorenia, osteoporóza a iné) a súčasne posilníme imunitný systém (toľko spomínaná prasacia chrípka).

Pravidelným a dostatočným pohybom :

  1. znížime nadváhu (nadváha- BMI 25- 29,9, obezita BMI- nad 30): súčasne znížime vysoký krvný tlak, znížime riziko diabetu, keďže obezita sa pokladá za rizikový faktor onkologických chorôb, pravidelný pohyb určite stojí za to.
  2. zvýšime hladinu HDL- cholesterolu (tzv. „dobrý cholesterol“), ktorý pôsobí ako protektívny faktor kardiovaskulárnych ochorení. Pôsobí ako relaxačný faktor endotelu, upravuje jeho dysfunkciu. Pôsobí protizápalovo, odvádza cholesterol zo steny ciev do pečene. Jeho hodnoty u mužov by mali byť viac ako 1,2 mmol/l, u žien viac ako 1,4 mmol/l
  3. znížime hladinu LDL cholesterolu a triglyceridov- jeden z rizikových faktorov aterosklerózy (optimálne hodnoty LDL  2,6 mmol/l, TG- 1,1 mmol/l)

Pravidelná pohybová aktivita je podľa vedeckých štúdií spojená s redukciou rizika kardiovaskulárnych ochorení a úmrtnosti na ne, redukuje riziko vzniku diabetu najmä 2. typu.

Nedostatok pohybu naopak zhoršuje výživu tkanív kĺbov, čo má za následok vyššiu zraniteľnosť a zmenšuje toleranciu zaťaženia kĺbov.

Pravidelná primeraná pohybová aktivita sa odporúča ako jeden z najúčinnejších preventívnych prostriedkov proti osteoporóze spôsobenej vekom.

Pohybová aktivita je najdôležitejšou formou prevencie ischemickej choroby srdca, najčastejšej príčiny smrti v rozvinutých krajinách, pričom Slovensko v počte úmrtí má jedno z najnepriaznivejších miest v Európe.

Pri zvyšovaní telesného zaťaženia sa v mozgu produkujú endogénne opioidy, majú podobný účinok ako morfíny. Blokujú bolesť, zlepšujú náladu, navodzujú spánok, zvyšujú chuť do jedla a vyvolávajú príjemný pocit nasýtenia. Pri dlhotrvajúcom telesnom zaťažení  sa zvyšuje ich hladina až päťnásobne (beta-endorfíny).

Netreba ale zabúdať, že pri zvýšenej pohybovej aktivite sa zvyšuje i potreba vitamínov, preto je dôležité ich dopĺňať najlepšie prirodzenou formou- dostatočnou konzumáciou ovocia a zeleniny. Za najdôležitejšie antioxidanty (chránia organizmus pred účinkom voľných radikálov) sa považujú vitamíny C, E a betakarotén.

Myslím, že sme našli dosť dôvodov ktoré nás nasmerujú či už do spomenutého štúdia, alebo na spinning, bicykel, joging, beh alebo k iným pohybovým aktivitám. Dôležitá je pravidelnosť, primeraná intenzita,  trvanie a samozrejme aj prostredie.

Vynaložené finančné prostriedky sa vrátia zamestnávateľom (v podobe vitálnych zamestnancov schopných lepšie prežívať psychickú či fyzickú záťaž), jednotlivcom, ale určite aj rodinným príslušníkom.

Späť