Prečo je čistá voda dôležitá pre zdravie

26.06.2009 18:23

Ľudské telo tvorí 75% vody a 25% tuhých látok. Voda patrí medzi základné ľudské živiny, napriek tomu  vodu častokrát nahradzujeme kávou, čajom a umelými nápojmi. Čistá voda pôsobí ako rozpúšťadlo, odplavuje toxické splodiny metabolizmu. Umelé nápoje však dodávajú do organizmu ďalšie chemikálie, ktoré aj tak budú musieť byť z organizmu vylúčené. Ich pravidelné pitie vedie k chronickej dehydratácii a k toxémii v mnohých orgánoch.

Organizmus potrebuje  na výživu vodu, najmä na odstraňovanie odpadových látok cez kožu, pľúca aj obličky a na zabezpečenie mnohých biochemických pochodov. Najvhodnejšia pre pitný režim je pitná voda bez prímesí. Ak sa nahradí umelými nápojmi, vyvoláme stresovú reakciu (kofeín, teín, taurín), diuretickú odozvu a ďalšie straty vody, zvyšuje sa glykémia a stimuluje pankreas.

Nedostatok vody sa môže prejaviť ako nedostatok energie, únava, poruchy koncentácie a pamäti, tŕpnutie prstov rúk a nôh, poruchy zraku, pocitom búšenia srdca, závratmi, výkyvmi tlaku krvi. Môže sa prejaviť aj ako nechutenstvo, zápcha, pocit chladu. Známkou nedostatku vody je aj žlto až oranžovo sfarbený zapáchajúci moč.

Jeden pohár piva  alebo jednu šálku kávy treba nahradiť troma pohármi pitnej vody.

Dospelý človek potrebuje na deň  asi 20- 45 ml tekutín na 1 kg telesnej hmotnosti. Dospelá žena vážiaca 70 kg potrebuje asi 1,4- 3,15 litrov tekutín denne. Podľa doc. Dobiáša (Subkatedra urgentnej medicíny, SZU)  však z hľadiska zdravého životného štýlu je spodná hranica nevhodná a odporúčania sa pohybujú v rozmedzí 2,5- 3,0 litrov denne. Toto odporučenie platí bez mimoriadnych okolností- to znamená bez veľkej telesnej námahy, bez veľa rozprávania, len neviditeľné potenie, teplota vzduchu okolo 20oC a relatívna vlhkosť vzduchu 60- 80%.

 

Späť