Na zamyslenie

02.08.2009 19:28

Pri letn

 

Pri letných grilovačkách sa často stretávam s rôznymi názormi.  Že telo má ísť do hrobu zhumplované. Skúste sa spýtať človeka, ktorý má 50- 60 rokov (alebo menej? možno aj o veľa), obezitu, cukrovku, hypertenziu, ischemickú chorobu srdca a v dôsledku obezity problémy s chôdzou, či je to naozaj tak. Organizmus, aby sa dostal do takéhoto stavu, potrebuje niekoľko rokov, určite to nie je zo dňa na deň. Problémy  postupne začínajú pribúdať- príčinná súvislosť je tu zrejmá. Sme vystavení nadbytku živín a žalostnému nedostatku pohybu. Skúsme si predstaviť rodinnú oslavu, svadbu. Stoly sa prehýbajú pod náporom jedla, veľa druhov zákuskov, veľa sladkých nápojov. A z jedla sa stáva naše hoby.  Veď toľko vecí treba ochutnať. Tam i späť sa dovezieme autom, veď kto by chodil taký kus peši. Ale keď to necháme zájsť až sem, cesta späť je zarúbaná a plná odriekania. A tak máme dve možnosti:

1.                  zostaneme tak ako sme, budeme užívať lieky ktoré nám naordinuje lekár, budeme naďalej odmietať dobre mienené rady na úpravu životosprávy (poradí nám niekto?)- veď niečo jesť musíme, nie? Veď tento rezeň s majonézovým zemiakovým šalátom je len raz za čas...v dôsledku uvedeného sa nám váha bude naďalej zvyšovať (prechádzky a trochu pohybu je čoraz namáhavejšie), ťažkosti zhoršovať...ale veď my robíme všetko pre zdravie- veď sa liečime a užívame lieky. Depresie tiež nedajú na seba dlho čakať, pretože sa takýmto spôsobom naše telo stáva naším žalárnikom a domov naším väzením.

2.                  budeme užívať lieky, upravíme životosprávu, obmedzíme energetický príjem, živočíšne tuky, soľ, múčniky, colu, vineu a podobné sladené nápoje nahradíme čistou vodou , ovocnými a zelenými čajmi a podobne. Siahneme po ovocí a zelenine. Začneme s pomalými prechádzkami a postupne budeme záťaž zvyšovať. A začneme byť veľmi prekvapení ako nás život začne baviť, ako zrazu celý svet opeknie...LEN TREBA ZAČAŤ!

Ale úplne najrozumnejšie je predchádzať obom opísaným situáciám. Je otázne, či sa nám to podarí pri dnešnom pohľade na svet a konzumnom spôsobe života. Či sa máme na koho obrátiť o radu. Pretože náš lekár v dôsledku preplnenej čakárne má málo času rozprávať s nami o úprave životného štýlu, úprave stravy a často som sa stretla s tým, že táto oblasť je podceňovaná. Publikácií o výžive je pre lekárov málo a tak pacientom často zostávajú vedecky nepodložené články v bulvárnych novinách. Pritom náš zdravotný stav ovplyvňujú viac faktory nezdravotnícke (napr. životný štýl, spôsob výživy) ako zdravotnícke (prostriedky vydávané na diagnostiku a liečbu). V histórii práve liečba diétou zohrávala významnú úlohu pri liečbe chorôb. Sú na svete regióny, kde napriek veľmi nízkej úrovni zdravotníctva sa obyvatelia dožívajú prekvapivo vysokého veku.

Podľa posledných vedeckých poznatkov choroby ako také z hľadiska liečby a prevencie úpravou životosprávy môžeme rozdeliť do troch skupín:

-                     ochorenia, ktoré na liečbu vyžadujú zásadnú úpravu stravy (obezita, cukrovka, ochorenia pankreasu, potravinové alergie, črevné ochorenia a pod.)

-                     choroby, pri ktorých úprava životosprávy má stále významnú úlohu (dna, hypertenzia, dyslipoproteinémie, ochorenia tráviaceho traktu a podobne)

-                     ochorenia, pri ktorých úprava životosprávy je len doplnková a nemá podstatný význam (neurologické ochorenia, ochorenia pohybového aparátu, terminálne štádium rakoviny napr.).

Máme sa na koho obrátiť? Kníhkupectvá sú plné kníh, ktoré ponúkajú rôzne alternatívy vo výžive (nič proti nim, niektoré presadzujú umiernenosť vo výžive a konzumáciu ovocia a zeleniny- lepšie ako hore uvedený spôsob stravovania). Ale my máme zdravotný problém a knihu napr. o diéte pri pankreatitíde asi nájdete ťažko... Ak chceme problém riešiť, môžeme si zaplatiť konzultáciu u výživára (máme túto možnosť aj na Slovensku) alebo sa obrátiť na Poradňu zdravia (hradí štát, nachádza sa pri každom RÚVZ). Najvýhodnejšie by však bolo, ak by dietologické poradne boli k dispozícii každému pacientovi v každom okresnom meste a boli by hradené zdravotnou poisťovňou.

V prvom rade by ale bolo dobré do povedomia našej populácie dostať fakt, že spôsob života a spôsob výživy môže významne ovplyvniť naše zdravie a náš život urobiť kvalitným a dlhým.

Ak sa mi týmto krátkym zamyslením podarí rozprúdiť diskusiu, alebo máte vlastný názor a skúsenosť, neváhajte ma kontaktovať.

 

 

 

 

Späť