Kúsok Stredomoria do nášho života

26.08.2009 19:41

Podľa metaanalýzy (spájanie a sumarizovanie výsledkov viacerých štúdií pomocou štatistických metód v oblasti klinických štúdií kardiovaskulárnych, onkologických ochorení a pod., čím sa dosiahne systematický, kvantitatívny prehľad publikovaných výsledkov) publikovanej v časopise British Medical Journal (2008, 337:1344) striktné dodržiavanie tradičnej  stredozemnej stravy má výrazný vplyv na zníženie úmrtnosti na chronické ochorenia (kardiovaskulárne, rakoviny, obezity, Alzheimerovej, Parkinsonovej choroby).

Stredozemná diéta sa vyznačuje nízkou energetickou hodnotou, dostatkom ovocia a zeleniny, strukovín, rýb, olivového oleja, striedmou konzumáciou červeného vína a nízkou konzumáciou mäsa. (článok: Stredozemná strava v sekcii Alternatívne stravovanie)

Obyvatelia stredozemného regiónu (južné Taliansko, Grécko, Španielsko, oblasť severnej Afriky a priľahlých ostrovov) sa dožívajú vyššieho veku v lepšom zdraví vďaka vyššie uvedenému stravovaniu, ale aj vďaka tomu, že industrializácia a globalizácia sem ešte celkom neprenikla (čistejšie životné prostredie, prirodzené potraviny pripravované v domácom prostredí, nie polotovary s množstvom xenobiotík). Netreba zabúdať ani na to, že ľudia v tomto regióne nielen dlhšie a zdravšie žijú, ale aj vďaka ľahkej strave žijú optimistickejšie a sú vitálnejší a spokojnejší napriek tomu, že nežijú v blahobyte (napriek nízkej industrializácii, nízke mzdy, práca prevažne v poľnohospodárstve- dostatok pohybu a sezónne v cestovnom ruchu- alebo práve preto?). Stravovanie stredozemného typu vyhovuje všetkým zásadám správnej výživy aj podľa výsledkov vedeckých poznatkov. Nestojí to za pokus stravovať sa podobne?

 

Späť