Potraviny s protirakovinovým účinkom

27.06.2009 16:07

Národný onkologický ústav USA identifikoval okolo 35 rastlín, ktoré majú protirakovinové ochranné vlastnosti.

Najväčšiu účinnosť podľa vedcov vykazuje cesnak, sójové bôby, kapusta, ďumbier, sladké drevo, karotka, zeler, koriander, petržlen.

Ochrannú účinnosť majú napr. aj cibuľa, citrusy, ľan, estragón, brokolica, karfiol, ružičkový kel, paradajky, baklažán, sladká paprika, hnedá ryža, celozrná pšenica, ovos a jačmeň.

Z byliniek môžeme spomenúť mätu piepornú, rozmarín, tymián, oregáno a bazalku. Ochranný účinok má aj uhorka, vodný a ananásový melón, bobuľoviny.

V týchto potravinách vedci identifikovali celý rad protirakovinových ochranných látok

Treba myslieť na to, že rastlina je komplexná potravina, pozostáva z tisícok vzťahov, preto nie je možné jednu z nej vybrať a povedať, že ona práve nás ochráni pred rakovinou. Spolupôsobenie fytochemikálií nachádzajúcich sa v určitej potravine je výsledkom sily jej účinku. Extrahované fytochemikálie z rastlín vo forme výživových doplnkov obsahuje často iba jednu alebo iba niekoľko vybraných fytochemikálií, preto nemôže nahradiť kombináciu tisícich fytochemikálií nachádzajúcich sa v rastlinách.

Strava bohatá na ovocie a zeleninu je určite najlepším riešením v prevencii rakoviny a iných chronických ochorení, pretože obsahuje komplex fytochemikálií s antioxidačným a protirakovinovým účinkom. Ukázalo sa, že prijímanie 400 až 600 g ovocia a zeleninydenne jednoznačne znižuje riziko mnohých chorôb.

Niektoré fytochemikálie nie sú vo vode rozpustné a mnohé sú tepelne stabilné, nestrácajú svoju životnosť ani počas bežného varenia. To znamená, že na ochranu proti rakovine nemusíme konzumovať len surovú stravu. Niektoré fytochemikálie sú dostupnejšie po tepelnom spracovaní: napr. lykopén v paradajkách, sulforafan v brokolici, alylsulfidy v cesnaku.

Výskum potvrdil objavy o sile prijímania špeciálnej kombinácie niektorých potravín, napr.kombinácia brokolica a paradajky.

Medzi superpotraviny patria: naklíčené semená brokolice (alebo iné, pozor na plesne!), chlorella, spirulina, pšeničná tráva, ražná tráva a pšeničné klíčky- zmixovaním vznikne údajne najsilnejší protirakovinový kokteil na svete.

 

Späť