Čo sú to fytochemikálie?

24.06.2009 21:55

Rastliny a rastlinné extrakty sa už po stáročia používali pri liečbe chronických ochorení. Fytochemikálie sa nachádzajú v zelenine, ovocí, zrnách, orechoch, koreninách, nepovažujú sa však za nenahraditeľné živiny (na rozdiel od sacharidov, bielkovín, tukov, vitamínov, minerálov a vody). Zatrieďujú sa do piatich rodín:

1.terpény-(karotény, limonoidy, saponíny) aktivujú ochranné enzýmy tela, modifikujú hormóny, chránia diferenciáciu buniek. Nachádzajú sa v zelenej, červenej a žltej zelenine a ovocí, orechoch, obilí,semenách a v strukovinách.

2.sulfidy- stupňujú činnosť enzýmov zabraňujúcich vzniku rakoviny, blokujú mutagenézu, inhibujú syntézu cholesterolu. nájdeme ich v krížatých, cibuľovitých a horčičných rastlinách.

3.fenoly-(polyfenoly, katechíny, izoflavóny, taníny, antocyanidíny) chránia pred rakovinou hrubého čreva, modifikujú účinok hormónov. Nachádzajú sa v bobuľovinách, grepoch, červenom víne, sójových potravinách, zelenom čaji a bylinách.

4.organické kyseliny a polysacharidy-(laktózy, celulózy, arabinogalaktany, fruktany, glukany, pektíny)- blokujú účinok nitrózamínov ( šunka, údeniny a pod.), majú pozitívny vplyv na rast užitočných črevných baktérií, podporujú imunitný systém, chránia pred rakovinou hrubého čreva. Vyskytujú sa v ovocí, hubách, bylinách a koreninách.

5.lipidy-(izoprenoidy, oleje, mastné kyseliny, fytosteroly)- redukujú zrážanlivosť krvi, zápal, majú pozitívny vplyv na autoimunitu. Nájdeme ich v tmavozelených listoch zeleniny, orechoch, rastlinných olejoch, pšeničných klíčkoch, bylinnách, ale aj v živočíšnej strave.

Treba však podotknúť, že rastlina je komlexná potravina, ktorá pozostáva z tisícok vzťahov. preto užívanie výživových doplnkov veľakrát neposkytuje širokú paletu zlúčenín, ktoré sa prirodzene nachádzajú v rastlinách. Aj preto je dôležitá pravidelná denná konzumácia rastlinnej potravy. Investícia, ktorá sa niekoľkonásobne vráti!

 

Zdroj: Horáková, K., Sekretár, S.,: Fytochemikálie v potravinách s protirakovinovým účinkom. In: Životné podmienky a zdravie. Zborník vedeckých prác. 2005.

Spracovala: Mgr. Dana Kosáková

Späť