Bionutričná medicína

28.06.2009 09:27

Mikronutričná medicína ako predmet je dnes vyučovaná na niektorých lekárskych a farmaceutických fakultách v západnej Európe. Jej cieľom je štúdium štúdium ľudskej bunky ako najinteligentnejšej jednotky živej hmoty. Ak táto bunka nemá k dispozícii všetky potrebné nutrienty a ak je intoxikovaná chemickými jedmi (z potravín a životného prostredia)- oragnizmus nie je v rovnováhe a vzniká choroba.

Napríklad pri nedostatku tryptofánu v organizme (je prekurzorom sérotonínu), ktorý sa získava potravou, sa môže prejaviť na psychickej úrovni, nedostatok cholesterolu (prekurzor steroidných pohlavných hormónov) sa môže prejaviť endokrinologickými príznakmi, hydroxylové voľné radikály môžu spôsobiť rozvoj aterómov a pod.

Bionutričná medicína je založená na serióznych vedeckých poznatkoch. U pacienta sa snaží napríklad o odstránenie škodlivých vplyvov, ktoré ničia bunku (xenobiotiká v potravinách, životné prostredie), podporuje detoxikačné procesy, pomáha redukovať telesnú hmotnosť a  krvné lipidy, upravuje činnosť hrubého čreva, odstraňuje prekyslenie organizmu, minimalizuje škody spôsobené voľnými radikálmi. Ako riešenie uvedených problémov ponúka zmenu stravovacích návykov, bez chemických farmakologických liekov.

Nutriprevencia a nutriterapia sleduje organizmus ako celok. Často vedie k trvalému vyriešeniu zdravotných problémov pacienta.

Aj u nás na Slovensku sú  poradenské centrá založené na poznatkoch nutričnej medicíny, medzi priekopníkov určite patrí Ambulancia klinickej výživy MUDr.Bukovského (pozri: https://www.akv.sk/ ).

Späť