Ako predchádzať osteoporóze

01.09.2009 23:14

Osteoporóza je systémové ochorenie kostry tela, pri ktorom dochádza k úbytku kostnej hmoty a strate pevnosti kostí, pri ktorom je zvýšené riziko zlomeniny, ktorá je často príčinou úmrtnosti hlavne u starších ľudí (ročne asi 150 000 ľudí v EÚ). Riziko úmrtia v dôsledku komplikácii bedrovej fraktúry u žien je porovnatelné s rizikom úmrtia na rakovinu prsníka . Predpokladá sa, že o 25 rokov bude nárast ľudí postihnutých osteoporózou dvojnásobne vyšší, preto sa označuje ako tichá epidémia. Pričom toto ochorenie je finančne veľmi nákladné (zdravotná starostlivosť, liečba zlomenín, lieky). Ako pre ostatné chronické ochorenia typické pre ňu je, že sa vyvíja roky- postupne, bez varovných signálov.

Osteoporóza nepostihuje iba staršie vekové kategórie, ale aj ľudí aktívne pracujúcich, predpokladá sa, že celosvetovo postihuje každú 3 ženu a 8 muža nad 50 rokov.

Dobrá správa je, že osteoporóze možno predchádzať, dá sa ľahko a bezbolestne diagnostikovať a účinne liečiť.

Diagnostika osteoporózy  zahŕňa fyzikálne vyšetrenie, laboratórne vyšetrenie, rádiologické vyšetrenie a denzitometriu (vyšetrenie kostnej hustoty).

Rizikové faktory osteoporózy- predčasná menopauza, hypertyreóza, obličková nedostatočnosť, užívanie niektorých liekov, ale aj nesprávna výživa a nedostatok pohybovej aktivity, sedavý spôsob života, fajčenie, nadmerná konzumácia alkoholu.

S prevenciou je najlepšie začať už v detstve a dospievaní, najmä úpravou životného štýlu s dostatkom pohybu, zabezpečiť dostatočný  príjem vápnika a vitamínu D a u starších ľudí prevencia pádov.

 

Fyzická aktivita, najmä vhodne zvolená – rýchla chôdza, tanec, lyžovanie, zaťažujúca kostru celou váhou tela zvyšuje kostnú hustotu.

 

Vápnik- jeho dostatočný príjem- u dospelých do 50 rokov 1000 mg, nad 50 rokov 1200- 1500 mg, môže znížiť stratu kostnej hmoty o asi 1% ročne. Najvýznamnejší zdroj vápnika predstavuje mlieko, mliečne výrobky, mak, sója, niektoré minerálne vody, sardinky v oleji, mliečna čokoláda, vlašské orechy, mandle, reďkovka, hlávková kapusta, špenát, brokolica a pod.

Ak trpíte laktózovou intoleranciou alebo alergiou na mliečne bielkoviny vhodné sú kyslomliečne výrobky, jogurty a syry.

Vápnik sa najlepšie vstrebáva v malom množstve, ak ho užívate v tabletkách (po odporúčaní lekára), užite ho vo večerných hodinách. Vstrebateľnosť vápnika zhoršuje kyselina fytová, šťavelová, nadmerné množstvo vlákniny, solí horčíka, fosforu, draslíka a sodíka.

 

Vitamín D  jeho nedostatok vedie k zvýšeným kostným stratám. Získavame ho v dvoch formách- D3- vzniká ožiarením UV lúčmi v koži, D2 sa vyskytuje v potravinovom reťazci. Udáva sa, že 10- 15 minútové vystavenie rúk, ramien a tváre 2- 3x týždenne slnečnému žiareniu je postačujúca pre zabezpečenie fyziologického množstva vit. D v organizme. Z potravín sa nachádza : fortifikované mliečne výrobky a cereálie, vaječné žĺtko a ryby.

 

Medzi ďalšie preventívne odporúčania patrí:

-dostatočný príjem bielkovín 1- 1,5g/kg telesnej hmotnosti, pri nedostatku chýba stavebný materiál pre kosti, pri nadbytku sa prekysluje organizmus, čo spôsobuje odbúravanie kostí

- vyhýbať sa nadmernému príjmu sacharidov- zvyšujú straty vápnika močom

- optimálny príjem tukov, pri nadbytočnom príjme tukov sa vápnik vylučuje nevstrebaný stolicou, nedostatok tukov v strave však môže spôsobiť zníženú vstrebatelnosť vitamínov D a K, ktoré sú potrebné pre vstrebávanie vápnika v čreve

- nefajčiť a vyhýbať sa nadmernému príjmu alkoholu, ktorý priamo poškodzuje osteoblast, pečeň a obličky, čím vedie k osteomalácii

- k zdraviu kostí prispieva aj dostatočný príjem ovocia a zeleniny a dostatočná a primeraná fyzická aktivita!

Späť