Makrobiotika

Makrobiotici sa často sa zaraďujú medzi vegetariánov. Názov je odvodený z gréckeho slova: „makros“- veľký a „bios“- život. Hippokratés tak nazval životný štýl prinášajúci dobré zdravie a dlhovekosť.

Za svoje dnešné rozšírenie vďačí makrobiotika propagátorskej práci Japonca Yukikazu Sakurazawa, známeho pod menom Georges Oshawa. Makrobiotikou nazval životný štýl vychádzajúci z dávnej tradície svojej japonskej domoviny. Táto filozofia má korene vo východnom náboženstve a vychádza z princípu „jin a jang“. Niekedy sa kladie do súvislosti s čínskym taoizmom a japonským budhizmom.

Makrobiotika uprednostňuje priemyselne nespracované potraviny rastlinného pôvodu s nízkym obsahom kalórií, nasýtených tukov, bez akýchkoľvek chemických prísad. Môže však  obsahovať ryby i mäso, nie však bravčové ani hovädzie.  Pozostáva z 50- 60% obilnín, 20- 30% zeleniny, 5-10% strukovín a morských rias, 5- 10% polievok a z 5% doplnkových potravín ako sú ryby, nápoje, semená. Nekonzumujú žiadne mliečne výrobky, cukor, bielu múku  a soľ- často označované ako štyri biele jedy. Základ stravy tvorí hnedá ryža, ovocie, zelenina, strukoviny.

            Komplexné polysacharidy predovšetkým obilniny sú základným zdrojom energie. Telo tieto látky metabolizuje postupne, bez nárazových výkyvov- ako je tomu pri jednoduchých cukroch.

            Bielkoviny ich základným zdrojom sú v makrobiotike strukoviny, semená a ryby. Mlieko a mliečne výrobky sa neodporúčajú pre prevahu nasýtených MK a cholesterolu. Mlieko je podľa makrobiotikov zodpovedné za zahlienenie organizmu a následnú zvýšenú činnosť nosovej sliznice, alergie a dýchacie ťažkosti.

            Zelenina je zdrojom životne dôležitých látok. V menšom množstve sa používa aj nakladaná a surová. Prednosť má zelenina vypestovaná na domácich pôdach.

Miernejšie formy makrobiotiky, ktoré preferujú striedmosť, nízky energetický príjem, dostatočné množstvo antioxidantov a minerálov (vďaka príjmu zeleniny) a pozitívny prístup k životu, môžu byť čiastočne akceptované.

            Ideálny pomer síl jin a jang má podľa tohto učenia obilie. Najprísnejšie formy makrobiotiky povoľujú iba obilnú stravu. Sladké pokrmy a ovocie sú zakázané. Obmedzený je aj príjem vody. Trvalý nedostatok tekutín môže mať nepriaznivý vplyv na funkciu organizmu.

            Makrobiotické teórie zastávajú názor, že potrebné živiny si telo dokáže vytvoriť samo. Zavrhujú akékoľvek lieky a liečebné zákroky. Makrobiotika je v rozpore s poznatkami vedy. Propagátori makrobiotiky boli dokonca trestne stíhaní za poškodenie zdravia zapríčinené nedostatočnou výživou. Jej striktné dodržiavanie môže viesť k poškodeniu zdravia (Béder, 2005).

Spracovala: Mgr. Dana Kosáková